- Water : een familie van 3 gebruikt 600.000 liter water over 15 jaar. Dit ik dikwijls puur drinkwater, hetgeen waardevol is. Kies dus voor een droogtoilet zonder water.
- Na gebruik van een watertoilet komt het water terecht in de rioolwater (indien geen scheiding is uitgevoerd). Hierdoor is waterzuivering nadien erg duur. Kies dus voor een WC zonder riolering.
- Septische tank : In geval van een compost toilet is een septische tank niet nodig. Een septische tank produceert methaan, een gas dat 20 maal schadelijker is dan CO2.
- Heel wat van de urine en mogelijk stoelgang komt gewoon mee in de riolering terecht en wordt weliswaar verdund door contact met het andere water. Hierdoor ontstaat meer vervuiling (o.m. nitraten) en risico op bacteriële ontwikkeling. Door deze invloed neemt ook de algenontwikkeling toe in waterlopen. Maak je gebruik van de septische put treedt heel wat gasvorming op.
- Ideale plantenvoeding :Het compost is de ideale plantenvoeding; het bevat nuttige mineralen en sporenelementen. Een composttoilet zet stoelgang om in gecomposteerde, natuurlijke materie.
- Luchtdichtheid woning : Je hoeft helemaal geen raampje open te zetten om nare geuren weg te werken. Hierdoor verbeter je de luchtdichtheid van je huis, waardoor je minder je huis moet bijwarmen.